Борисов до Македонците: Престанете со пропагандата, немаме поблиски луѓе од вас и сакаме да ви помогнеме

Првиот човек на ВМРО БНД Красимир Каракачанов се закани дека ќе ја напушти владата во Бугарија доколку Бугарија даде безусловна поддршка за Македонија за почеток на преговори со ЕУ.

Бугарскиот претседател Румен Радев се состана со државниот врв и со бугарскиот премиер Бојко Борисов кој рече дека влезот на Македонија во ЕУ зависи само од нас.

Ние сме братски народи, нека запре оваа братоубиствена војна со пропаганда во Скопје. Немаме поблиски луѓе. Ова е апел за нив. Направивме големи напори. Работиме заедно на многу проекти“, порача Борисов. Според него, ако ја запрат Македонија на нејзиниот пат кон ЕУ, таа ќе остане во историјата откако сите 27 земји ќе ги поддржат.

„Никогаш не сме кажале дека безусловно го поддржуваме влезот на Македонија во ЕУ. Затоа, го повикувам комитетот да свика брз состанок и да донесе одлука. Потоа имаме 71 инструмент – така се и поглавјата за преговори за пристапување на Македонија во ЕУ. Нека престанат да играат со историјата и минатото и да се концентрираат на иднината“, додаде Борисов, пренесоа медиумите од Бугарија.

„Нашиот став е јасен – клучно е тие да бидат прифатени во ЕУ. Но, тоа зависи од нив. Тоа не може да се случи на наш трошок, преобликувајќи ја историјата “, истакнал Борисов. Со Обединети патриоти имаме едно мислење за оваа тема. Тие се поцврсти во својата позиција, ние сме помеки, кажал тој.

Лидерот на ВМРО, Красимир Каракачанов, исто така, коментираше:

„Владетелите во Скопје нè исмеваат и добиваат на време. Последната седница на комисијата е закажана само еден ден пред состанокот во Брисел, на кој ќе се одлучи да започнат преговори со Скопје “.