Излегоа во вселената да зачистат (видео)

Космонаутите Алексиј Овчинин и Олег Кононенко излегоа од Меѓународната веселнска станица, и беа надвор цели 6 часа.

Причината за излегувањето од вселенската станица е да извршат истражување за влијанието на вселенските летала кои се закачени на вселенската станица. Во меѓувреме средија дел од наворешноста и исчистија еден  прозорец.

На Кононенко, ова му е пети пат да се шета по вселената. Тој ќе се врати на земјата следниот месец, по шест ипол месечен престој во вселенската станица,  а прва на Овчинин кој ќе биде новиот командант по заминувањето на другиот Русин.

Другите колеги кои ги набљудуваа од внатрешноста се во мешан состав. Ана Меклејн е од НАСА, а Кристина Кокс и Дејвид Сен Жак се од Канадската вселенска агенција.