Како е поврзан карактерот со бојата на очите

Истражувачите од Универзитетот во Оребро во Шведска ја пронајдоа врската помеѓу бојата на очите и личните особини. Според нив може да се претпостави како некој ќе се однесува и каков вид на личност ќе биде генерално.
Ова истражување вклучувало 428 луѓе, а заклучокот е дека на бојата влијаат истите гени кои го формираат фронталниот лобус на мозокот.

Каква личност сте според бојата на очите?

Темно кафеави очи

Бојата на очите што е толку темна, што изгледа како црна, е најретка. Овие луѓе се природни лидери или така се однесуваат.

Потемната боја е поврзана со повисока количина на меланин. Меланинот овозможува подобро поврзување на мозочните клетки, па луѓето со потемни очи имаат поголем успех во спортот.

Светло кафеави очи

Луѓето со светло кафеави очи се лојални, доверливи, љубезни и нежни. Спијат во просек два часа помалку, во споредба со луѓето со посветли очи.

Тие генерално имаат лоши циклуси на спиење, а и тешко се будат во утринските часови.

Сини очи

Две типични карактеристики за луѓе со сини очи се внатрешна и физичка сила. Сепак, таквите лица погрешно се сметаат за срамежливи и недоверливи, бидејќи се гледаат себеси како конкурентни и егоистични без основа.

Сиви очи

Оваа ретка боја на бои е комбинација на сина боја. Оние со потемна нијанса се балансирани луѓе кои имаат две страни на личноста, кои ги покажуваат во зависност од ситуацијата.

За луѓето со малку посветла нијанса на сива велат дека ретко кога луѓето ги сфаќаат сериозно.

Очи во боја на лешник

Според некои истражувања овие невообичаени очи се комбинација на зелена и кафеава боја, а овие луѓе се уникатни.

Бидејќи постојат различни варијанти на бојата, тешко е да се одреди еден вид на личност. Она што е сигурно е дека таквите луѓе се стабилни и ретко влегуваат во екстремни ситуации.