Мудрости од афричките племиња: Срцето не е колено за да се свитка

Секоја цивилизација и култура си има своја филозофија на живот, свои вистини и свои мудрости. Едни од најзачуваните од влијанието на модерниот свет се правилата за живот на афричките племиња кои им помогнале да опстојат во природна  хармонија, изолирани од разорните глобални трендови.

 • Ако некој ти каже дека гладта е подобра од ситоста, немој да му веруваш
 • Подобро е непријателот да го задржите надвор од куќата отколку да го бркате од неа
 • Грубите шеги на пријателите се исто што и предавство
 • За гаснење на пожарот не се бара чиста вода
 • Знаењето е како стеблото на баобабот: еден човек не може да го опфати
 • Кога ти е тешко плачи, но нека твоите солзи не течат по земја- можат да те ”извалкаат”
 • Лагата има седум краја, а вистината само еден
 • Лагата може да нанесе болка сто пати поголема од копјето
 • Мудроста не станува само во една куќа
 • Остави го оној да го сака тоа што го сака, бидејќи ако му кажеш да не го сака , тој ке го сака и понатаму тоа што го сака, а ќе те мрази тебе
 • Преголема мудрост се граничи со глупост
 • Со преголема добродушност нема да стигнеш далеку
 • Само глуп човек можат да го скршат мали работи
 • Среќен е кртот кој живее под земја и не гледа ваков свет
 • Срцето е тоа што не носи и во рајот и во пеколот
 • Срцето не е колено за да може да се свитка
 • Што ќе ни е богатсво ако поради него во секој момент можеме да ја изгубиме главата
 • Што нема да постигнеш со викање ке постигнеш со молчење