Студија: Ракот на дојка може да се открие со тест на крвта пет години пред да се покажат клиничките знаци

Ракот на дојка може да се открие пет години пред да се појават клиничките знаци кај пациенти благодарение на тест на крвта што може да ги идентификува имунитетните реакции на телото на клетките на туморот. Ова е тврдењето што е направено за истражување што треба да се претстави на национална конференција за рак во Глазгов во недела. Сепак, други експерти за карцином предупредуваат дека овие тврдења треба да бидат третирани со претпазливост.

Студијата е дело на истражувачи од Медицинскиот факултет на Универзитетот Нотингем кои се фокусираа на хемикалиите познати како антигени. Овие се создадени од клетки на рак и предизвикуваат имунолошки одговор на луѓето. Особено, тие предизвикуваат нашите тела да направат авто-антитела што ги таргетираат и се обидуваат да ги блокираат оние напаѓачки антигени.

Истражувачите правилно го идентификувале ракот на дојка кај 37% од примероците од крв земени од заболени пациенти. Клучно, тие исто така беа во можност да покажат дека нема карцином кај 79% од примероците од контролната група.