Убиениот ирански генерал планирал терористички напади и на територијата на БиХ

Предлогот резолуцијата на американскиот Конгрес, која ќе го признае учеството на припадниците на армијата и разузнавачката заедница во ликвидацијата на генералот Сулејмани, ги потврдува шпекулациите дека тој ги планирал своите акции против САД на европско тло, вклучително и во БиХ, пренесува Аваз.

Овој весник, сопственост на Фахрудин Радончиќ, сегашниот министер за безбедност на БиХ, на насловната страница го објави насловот „Планови на Сулејмани за терористички напади во БиХ“ само еден ден откако министерот за безбедност се состана со амбасадорот на САД во БиХ , Ерик Нелсон, со кого, како што е потврдено, разговарале за прашања поврзани со борбата против тероризмот.

Весникот не дава никакви факти кои би биле досега непознати, но укажува на тоа дека резолуцијата предложена од група републикански сенатори експлицитно ја споменува БиХ како една од локациите каде што поранешниот командант на иранската револуционерна гарда планирал напади.

Во резолуцијата предложена на 9 јануари се вели дека Сулејмани „планирал или поддржувал голем број други смртоносни напади против САД и нивните сојузници, вклучително и заговор против амбасадорот на Саудиска Арабија во САД , Адел ал Џубеир и напади врз американската амбасада во Багдад на 31 декември 2019 година и (дека тој) планирал напади во Германија, Босна, Турција, Бугарија, Кенија, Бахреин и на други места “.

Безбедносните служби во БиХ, или некој нејзин официјален претставник, досега не ги коментираа плановите на Иран за извршување терористички напади.