Четиридневна работна недела е повеќе од незибежна доколку сакаме да се справиме со климатските промени

Британските работници ќе мора да се префрлат на девет часовна (четири дневна работна недела) работна недела доколку нивото на јаглерод не се промени.

Доколку сакаат да го избегнат катастрофалното климатско загревање, европјаните ќе мора да работат значително помлкау – освен доколку не се измисли некој ревулционерен начин на значително декарбонизирање на економијата.

Според истражувачкиот институт Thinktank, работниците во Британија треба да се префрлат на деветчасовно работно време за да избегнат загревање од 2° C со сегашните јаглеродни интезитети и ја задржат земајта на вистинскиот пат. Слични резултати покажаа и истражувањата во Германија и Шведска, односно дека скратувањето на работанта недела е повеќе од нужно.

За да се спречат и ублажат последиците од климатските промени, сите три земји веќе бараат драстично намалување на работното време.

Според Вил Стренџ, директорот на Autonomy, намалувањето на рабтното време мора да биде дел од решавањето на овој горлив проблем кој може да го доведе до прашање опстанокот на планетата.