Интуицијата е ултимативна форма на интелегенција

Според Герд Гигерензер кој работи во Институтот за човечки развој Макс Планк, вистинската интуиција е имањето…

Креативните луѓе патат од ноќни мори далеку повеќе од останатите

Луѓето кои сонуват кошмари и патат од ноќни мори, се повеќе креативни од оние кои сонуваат…

Пливањето го потикнува равојот на когнитивната интелегенција

Во истражување кое опфаќа 7.000 деца од Австралија, САД и Нов Зеланд откриено е дека оние…

Која е разликата помеѓу интелегенцијата и образованието

Луѓето во денешно време многу често ја поистоветуваат интелегенцијата со образованието. Фактот дека некој завршил факултет…