Мудрост на италијански начин: Кој се познава себеси, го познава целиот свет

Вкусна храна, весел народ и неверојатна култура – сето тоа е Италија. Според многумина таа е…

Споредба на советите за слабеење пред 100 години и денес

Во првиот број на списанието Reader’s Digest, објавено во 1920 година, е објавена статија со наслов…

Шпански народни мудрости: „За љубоморниот маж никогаш нема одмор.“

Шпански традиционални мудрости пренесувани од генерација на генерација:   „Кој сака да пее, секогаш ќе пронајде…

10 најмоќни фотографии направени во последните 100 години

Колекција од култни фотографии кои ги одбележаа последните 100 години. Овие сцени демонстрираат љубов, губиток, неизмерната…

Изгубени богатства кои сѐ уште не се пронајдени

Постои ли нешто повозбудливо од потрага по изгубено богатство? Тешко. Можеби мислите дека тоа е застарена…

Што всушност преставува фатална жена „Femme Fatale“

Фаталната жена, femme fatale, (француски назив за „смртоносна жена“), е еден од најстарите женски архетипови. Постои…

Од каде потекнува вегетаријанството

Вегетаријанската исхрана стана многу популарна низ целиот свет во текот на последните децении. Историјата на овој…

Најчудни професии во историјата

Технолошкиот напредок уништил многу просперитетни кароери како што се: фаќач на стаорци во викторијанска Англија, или…

Тројца владетели кои заминале во задгробниот живот во ”голем стил”

Сите сме ја слушнале изреката „ Неможеш да го понесеш со себе во гроб“, но се…

Зошто се вели ”ПИРОВА ПОБЕДА”

Изразот ”Пирова победа”  кој и денес се употребува кога се сака да се означи некој постигнат…