Антички безвременски мудорсти: Оној што е пријател секому, не е пријател никому

Многу векови наназад, Грција била лулка на мудроста и домот на важни историски личности, кои со…

Мудрости од Фројд: Во моментот кога човек почнува да се сомнева во својот живот и својата вредност, тој се разболува

Веројатно и не постои некој кој не слушнал за Зигмунд Фројд, човекот кој многумина го нарекуваат…

Мистични цитати од Руми: Раната е место каде што светлината влегува во тебе

Руми, чие целосно име е Мевљана Џалалудин (Џалал ад-Дин) Мухамед Руми е персиски поет, правник и…

Јапонски народни мудрости: „Пред одлуката – размисли, по одлуката – не размислувај.“

Јапонците важат за остроумни луѓе кои живеат по свои строги принципи и традиции, па зошто да…

Шпански народни мудрости: „За љубоморниот маж никогаш нема одмор.“

Шпански традиционални мудрости пренесувани од генерација на генерација:   „Кој сака да пее, секогаш ќе пронајде…

Прекрасни француски народни мудорсти: „Денот без вино е како ден без сонце.“

Французите се нација која е позната по тоа што знае како да ужива во животот. Тие…

Мудрости од афричките племиња: Срцето не е колено за да се свитка

Секоја цивилизација и култура си има своја филозофија на живот, свои вистини и свои мудрости. Едни…